Dood, verdriet en separat

 

Voor sommigen van jullie zal dit jaar een verandering van verblijf- of woonplaats, verandering in je werksituatie of verandering in je relatie betekenen. Veel van jullie zullen met de dood te maken krijgen en het verliezen van een dierbaar familielid of geliefde vrienden. Het valt jullie nu al op hoe vaak het gebeurd dat als je je omdraait iemand ineens ziek is of is overleden.

Deze situatie is interessant. De meesten van jullie zijn daarop niet voorbereid en zijn nooit op een positieve manier geleerd om te gaan met zo’n gebeurtenis. De grootste angst met betrekking tot de dood is de onzekerheid over wat daarna gebeurd. Veel van jullie denken dat er niets meer is na de dood en dat kan heel angstig zijn. Anderen denken dat er een soort hemel is en misschien een hel, en zijn in hun hart bang dat er een oordeel gaat vallen of ze wel goed genoeg zijn geweest. Nog een angst is dat je gesepareerd wordt van iedereen die je kent en van je geliefden.

De andere interessante situatie is de rouw. Voor degenen die achterblijven, kan de  afwezigheid en de fysieke scheiding van een dierbare een voortdurend proces van trauma’s en rouw zijn, dat soms jaren duurt en al je vreugde en plezier ontnemen in het leven.

Hierover willen we zeggen, de angst voor de dood en rouw is begrijpelijk maar het komt voort uit een onjuiste waarneming van de grotere waarheid of realiteit. Bij een verhoogd bewustzijn, verander jezelf ook de realiteit over deze zaken en kun je anderen helpen om dit ook te beseffen.

Als je twijfels hebt over het leven zonder lichaam, kijk dan eens naar hoe je je lichaam verlaat in een andere staat van bewustzijn elke keer dat je slaapt. Degenenen die een bijna dood ervaring of out-of-body ervaring hebben weten absoluut zeker dat er niet zoiets bestaat als het einde van het leven. Er komt alleen een eind aan deze perceptie van het leven, met dit lichaam dat je creëert in dit Nu, elk moment weer.

Als je je lichaam na de dood verlaat, bevind je je in het mooiste licht van Zijn. Na een paar momenten verschuift je focus van wat eerst je fysieke realiteit was naar de frequentie waarin je je dan bevindt. Het is prachtig in dit licht en in deze ontvouwende frequentie ben je in staat om het geheel te zien, je ziet dat we niet zijn afgescheiden. Het is heerlijk om dat te weten, aan één hand word je welkom geheten, gewiegd, en ondersteunt met onvoorwaardelijke liefde en de andere hand ben je vrij om op het maanlicht te dansen.

Wat de situatie ook was in je fysieke realiteit of hoe je iemand ook veroordeelt over hoe hij of zij in zijn leven was, iedereen krijgt deze ervaring van vreugde en liefde, deze realiteit.

We vragen je om terug te komen op jullie verklaring over jullie grootste waarheid. Je bent altijd, in welke situatie dan ook, een perfecte en eeuwigdurende expressie van de schepping.

En merk daarbij vooral het woord eeuwig op! Dit gaat niet over het lichaam. Zegen het lichaam inderdaad, omdat het jou de mogelijkheid heeft gegeven om het wonder van de fysieke wereld mee te maken. Maar het is het eeuwigdurende wezen van je dat steeds weer terugkeert om het leven in al zijn ontelbare uitingen te ervaren, in verschillende tijdsperioden, geslacht, ras, en sociale omstandigheden. Je kiest het allemaal zelf  en co-creëert je totale levenservaring.

Het leven houdt niet op te bestaan. Je ben niet gescheiden van degenen van wie je houdt bij de dood. Op een bepaalde manier, door de afwezigheid van het fysieke lichaam, zijn de relaties met je dierbaren nu versterkt omdat er niks meer tussen jullie in staat, geen belemmering meer om vanuit het hart te communiceren, geen misverstanden.

Laten we nu eens naar rouw kijken. Uiteraard is rouwen begrijpelijk. Je bent iemand kwijtgeraakt die je in je hart hebt gesloten. Er is geen fysieke scheiding. Jij bent hier en je dierbare heeft de mooiste evaring, danst op het maanlicht en voelt misschien wel voor de eerste keer een lichaam vol vreugdevol licht en vrijheid, baadt in liefde en heeft bij elkaar genomen een heerlijke tijd. Onze verloren kinderen zijn niet langer verdwaald, maar in de armen van liefde en zullen snel re-integreren met hun hogere zielenenergie, in heelheid en wetendheid.

Deze ervaring kun je je dierbaren tot niet misgunnen? Ik denk het niet. Dus voor wie rouw je? Voor jezelf? Ok, dat is begrijpelijk. Je bent heel zielig dat je bent achtergelaten. Maar weet je dat je dierbaren nog steeds beschikbaar voor je zijn. Misschien niet zoals het altijd was, maar hoe dan ook wel mèt jou. Het ligt aan jou of je jezelf beschikbaar maakt voor deze nieuwe manier van samenzijn.

Wat we al zeiden, er is eigenlijk geen scheiding. Als je jezelf toestaat je open te stellen voor de mogelijkheid, kun je je dierbaren ervaren door middel van gedachten en gevoel. Het kan zelfs meer zijn. Je moet er geen bepaalde verwachting van hebben hoe zo’n ervaring plaatsvindt, maar eerder gevoelens van vreugde hebben over je dierbaren en goed opletten als je je dagelijks leven leidt. Je herkent je dierbaren door het gevoel. Als je tegen je dierbaren praat, weet dan dat je woorden en gevoelens direct bekend zijn.

Als je het gevoel hebt dat je geen tijd hebt gehad om de woorden te zeggen die je had willen zeggen, zeg ze dan nu! Je wordt gehoord. Je hart is bekend en als je denkt dat er vergiffenis nodig is, dan is het alleen voor jezelf om aardig voor jezelf te zijn en mededogen te hebben voor jezelf. In het na-de dood, wordt het hart echt gekend en is er niets om te vergeven.

Wat we willen zeggen is dat het echt meer passend is dat je het overlijden van mensen viert met veel voldoening. Vier hun levens. Vier wat ze voor je geweest zijn. Focus op hoe mooi hun leven was en de vreugde en vitaliteit die ze in hun leven nu hebben, in het na-de dood.
Als je dat op deze manier doen, merk je dat rouw verandert in een rustige tevredenheid in de wetenschap dat iedereen zijn eigen geboorte en leven creëert. Dat doen jullie namelijk, op een heel diep niveau creëer je je omstandigheden van doodgaan en terugkomen in het alwetende, de heelheid en nieuwe keuzepunten in je eeuwigdurende spel van het Zijn van de bron van het ervaren zelf, hoe dan ook, waar dan ook en wanneer maar ook.

Ik hou van jullie en eer jullie eeuwig in jullie eeuwige spel
Namaste!

Copyright Jani King 2001

 


 Light Source P'taah©2000-2019